Referenties

What is behind or in front of you?

What is behind or in front of you?

lieve Esther,

Het heeft even geduurd maar kan nu nog beter zien/ervaren wat de diepe verschuiving is, die samen met jouw liefdevolle hulp op gang is gezet.

De verschuiving naar binnen, erkennen toelaten en weten dat het veilig is hier te zijn in dit/mijn lichaam. Het grote geschenk uit liefde.

De kramp om het lichaam in leven te houden op basis van de afhankelijkheid, hulpeloosheid als baby, waar ik heb besloten hier niet te willen zijn is verzacht.

Het beeld is verschoven naar positief/ realiteit en het leven genieten en samen delen.  Mijn leven.

Wat een rijkdom en power dat is.

Ik heb gevoeld en voel dat ik iemand ben om onwijs veel van te houden en in de 1e plaats door mijzelf. Ik ben niet meer lost in space maar laat me zakken in het hier en nu. Elke keer weer. Om van binnen naar buiten de verbinding te voelen. De kern/bron  is het krachtveld  en langzaam wen ik aan dat gevoel. Het bestaan geeft me precies waar ik aan toe ben en nog meer.  De support gaat als vanzelf ….amazing…

DANKBAAR EN NOG MEER DANKBAAR voor alle prachtige mensen, dieren en onze prachtige aarde.

Dank je wel en een hele grote hug

Toevoeging:

Ik zit op een koor, tekenles, ga dansen, paardrijden, (vrijwilligster)  samen werken op een hele mooie plek.

Heb Lieve vriendinnen om leuke dingen mee te doen en uit te wisselen.  Dat was lang niet zo…

Nieuwe oude contacten op zielsniveau met potentie….

ECHT ik doe steeds meer in verbinding met wat is…met wat ik ben , waar ik goed in ben en kan me uiten vanuit echte ontspanning.

en nog bedankt voor je mooie mok dat is ook een hele leuke reminder!!!

XXX Frouke

Frouke Sikkema

Enige tijd geleden mocht ik deelnemen aan een ouder-workshop bij Esther om te proeven wat er mogelijk is in coaching met behulp van paarden.
Dat had ik als erg prettig en bijzonder ervaren om dit te mogen meemaken. Vanaf dat moment is het contact tussen Esther en mij gebleven. Een vervolg op die ouder-workshop was dan ook een natuurlijk proces en zo stond ik afgelopen woensdagochtend bij de paardenbak na een warme begroeting van de honden van Esther en daarna ook van Esther.
Na een gesprek over wat er op het moment speelt in mijn leven en vooral wat ik nodig had voor nu gingen we de bak in.
Esther pakte materiaal en gaf mij uitleg over wat de bedoeling was. Terwijl ik aan de slag ging met mijn proces voor dat moment en het leggen van de afgelegde weg van het startpunt naar het nu, ging zij 1 van de paarden uit de bak halen om mij te begeleiden in dit proces.
Het werd Djarfur en het is voor mij een bijzondere en intense sessie geworden. Samen met Djarfur liep ik het pad dat ik zelf neergelegd had en hij gaf duidelijke signalen voor mij af. Momenten waar ik bij stil mocht staan en momenten waarbij ik door mocht gaan. Daar was het genoeg geweest om bij stil te blijven staan. In beweging komen was daar de boodschap

Aan het einde van de sessie was het duidelijk aan alle paarden en ook aan de honden Simba en Diva te zien dat ik mijn doel dat ik had uitgesproken aan het begin had bereikt. RUST. Alles was op dat moment met elkaar verbonden in rust. Het is dat ik het zelf gezien heb met eigen ogen, anders zou ik het niet geloofd hebben als het me verteld was. Dat moment zal me altijd bij blijven.
Net zoals dat Simba ons iets heel duidelijk liet zien. Om het vervolgens nog een keer te doen. En dat raakte mij diep van binnen. En Diva die vanaf het begin tegen me aan plakte om te laten voelen dat ik zeker niet alleen sta.

En jij Esther hebt vanuit je eigen authenticiteit straal je de rust uit en geef je de ruimte aan degene die je voor je hebt. Je laat iemand ook echt in zijn of haar eigen waarde zonder op enige wijze iets te sturen. Je blijft bij wat er is, wat maakt dat de inzichten en gevoelens ook kunnen vallen vanuit mijn eigen IK. Het heeft me ook duidelijk gemaakt dat er nog een en ander te doen is voor mezelf in mijn eigen tempo en dat dit gaat gebeuren weet ik ook 100% zeker.

Geen moment voelde ik me niet fijn, het voelde heel vertrouwd, welkom en heel natuurlijk verliep het proces.
Esther dank je wel, mooi mens. Dank je wel voor deze kans en vooral de inzichten die jij mij samen met de paarden en de honden hebt helder gekregen. Dit kan niemand mij ooit nog afnemen

Patricia Vermeer

Onlangs een EMDR sessie gedaan bij Esther. Heel bijzonder hoe dit werkt. De begeleiding van Esther was heel vertrouwd en authentiek. Dit heeft er mede voor gezorgd dat ik tot een diepere laag in mijzelf kon komen. Het was een helende ervaring!

Sophie Snijder

workshop

12 december 2015, Kennismakingsworkshop Coachen en Therapie met paarden

‘Welkom, met alles wat je bij je hebt’, waren de warme woorden waarmee we werden verwelkomd door Esther, op haar prachtige locatie met haar paarden.
Vandaag verzorgde Esther een workshop voor belangstellenden, om mensen kennis te laten maken met wat zij zoal doet in haar werk. Onder het genot van een heerlijke kop koffie en wat lekkers werd er een begin gemaakt met deze middag.
Op een heldere manier legde Esther uit hoe ons brein werkt en welke invloed je daar op hebt. Daarnaast werd duidelijk dat de manier waarop je ontstaan bent als een vast gegeven in je cellen is opgeslagen, evenals wat je als baby in de baarmoeder hebt ‘meegemaakt’ en hoe de geboorte is gegaan. Dit theoretische gedeelte vond ik erg inspirerend!
Na het beantwoorden van enkele vragen was het tijd om naar buiten te gaan. ‘Zoek een plek waar je je fijn voelt en blijf daar staan.’ De bedoeling was om te voelen dat je er bent en dat je even stil kon staan bij wat je waar in je lijf voelt. Hoe voelt het als je van plek wisselt?
Vervolgens hebben we een parcours uitgezet, een makkelijke en een wat moeilijkere variant, waar we met alle deelnemers en een paard doorheen moesten lopen. Hierbij was samenwerken belangrijk. Wie neemt initiatief? Wie loopt voorop? Wat zegt de door jou gekozen plek over de plek in je eigen leven? Vooral interessant om te zien was welk gedrag het paard liet zien. Een ander paard volgde de groep ook, maar stopt aan het einde van de route, blijft daar staan en kijkt juist van de groep weg. Wat doet dit met jou?
Na een korte pauze gingen we opnieuw naar buiten om kennis te maken met de CREF-cirkel, de cirkel van emotionele verbindingen. Waar sta jij voor? Wat heb je al bereikt? Wat zijn nog te behalen doelen?
De middag was voor mij bijzonder leerzaam, omdat ik zo eens van dichtbij mee kon maken hoe een coach als Esther te werk gaat met inzet van haar paarden. Ik heb gemerkt dat oprechte belangstelling en erkenning een ontzettend grote rol spelen in het proces. Daarnaast is het fantastisch om te zien dat er een bijzondere wisselwerking kan zijn tussen een mens en een paard en dat paarden veel voor ons kunnen betekenen wanneer we ons openstellen voor ‘alles wat is’.
Bedankt Esther!

Linda Pijnenburg

Docent Nederlands bij Elde College

Hey lieve Esther, ik wil je bedanken voor de laatste sessie (ook voor de andere keren hoor 😀). Maar deze laatste heeft me heel veel goed gedaan. Ik voel me zo meer bij mezelf. En rustiger en met vertrouwen en niet afhankelijk . De ketens , die even nodig waren maar nu niet meer, voelen los. Pijn is minder en voel me sterk!

Esther Krebber

In mijn leven speelt het verlaten van mijn alcoholistische vader op vierjarige leeftijd de belangrijkste rol in mijn gevormde trauma’s. Hierdoor heb ik een enorme leegte ervaren en een gevoel van ‘het nietwaardzijn’ ontwikkeld en meegenomen in de rest van mijn leven. Daarnaast heb ik in het gezin met mijn moeder en zusje veel te vroeg verantwoordelijkheden op mij genomen/gekregen die ik eigenlijk nog niet behoorde te hebben.

Systemisch werken met een paard is indrukwekkend. In tegenstelling tot mensen maken paarden in een therapeutische sessie geen ‘fouten’. Tijdens mijn sessie bewoog het paard niet – het deed helemaal niets, tot het moment dat de rol van mij in het gezin en de verhouding tot mijn moeder ter sprake kwam. Het paard – die mijn vader representeerde – ging er gewoonweg tussenstaan. Ik heb er van genoten en ben dankbaar dat ik zoiets heb mogen aanschouwen: simpel, inzichtelijk en doeltreffend.

Wat betreft de begeleiding ben je in prima handen. Esther is een vrouw die geduldig en lief is en daarnaast een goed invoelend vermogen heeft. Ik heb een prettige ervaring met haar gehad.

Bark Berendsen

Dit gedicht is door haar speciaal voor Polka geschreven:

Ik verborg de pijn door steeds te lachen

Iemand moest het doen

Sterk zijn, er is geen ruimte voor nog een zwakte

En alles komt goed

Is wat ik zei en droeg de lasten

Eén blik van jou was genoeg

Want jij ziet de ware achter dit masker

En nu ben ik verdwaald op deze aardbol

Hoe kan het dan dat jij me zo goed aanvoelt

Misschien gaat het dieper, en is het ons lot

De Zwarte bladzijdes uit mijn boek is wat we delen

Een nieuwe bladzijde in het boek wordt door jou geschreven

Een jonge vrouw die bij mij komt voor therapie- Anoniem

Een hele enthousiaste dochter die graag nog eens komt!

Manon Leijten

Esther heeft samen met haar paarden zowel het leven van onze kinderen als ons gezin verrijkt. Het traject dat wij als gezin bij Esther hebben gevolgd was voor ons allemaal, op onze eigen wijze, een leerzame ervaring, waarmee we verder zijn gekomen in onze persoonlijke ontwikkeling.

Wij hebben twee fantastische kinderen (8 en 9) met ieder hun eigen ik. Deze eigen ik levert de kinderen veel op, maar zorgt soms ook voor spannende situaties. Zeker wanneer het gaat om nieuwe situaties. Om spannende situaties te voorkomen vertoonden beide kinderen vluchtgedrag en  verwerkten ze de spanningen op hun eigen manier. De een trok zich terug in zijn eigen wereld en de ander werd boos op de wereld. Hierdoor ontliepen de kinderen nieuwe kansen en mogelijkheden. Uiteindelijk hebben wij als ouders gekozen voor een therapietraject bij Esther. Ik kende Esther nog niet, maar vanaf het begin was er een klik en waren wij bijzonder welkom. Tegelijkertijd was er ook een verrassing. Om de kinderen te kunnen helpen stelde Esther voor dat eerst wij als ouders met Esther in gesprek zouden gaan. Volgens Esther is het belangrijk om eerst de ouders en de omgeving van de kinderen te leren kennen, zodat zij de oefeningen met de kinderen nog beter zou kunnen laten aansluiten. Uiteindelijk hebben we als ouders twee gesprekken gevoerd en hebben we zelfs met de paarden geoefend. Dit was spannend en bijzonder tegelijkertijd. Ik had nog nooit op een dergelijke manier met paarden gewerkt. Het was echter zeer leerzaam en confronterend. Immers de paarden waren als het ware spiegels, welke je direct de gevolgen van je eigen handelen laten zien. Ben je niet duidelijk genoeg dat luisteren ze niet, voel jij je niet lekker dan voelen ze dat, ben je onzeker dan confronteren ze je hiermee, etc. Daarna is Esther een op een met de kinderen aan de slag gegaan. Beide kinderen gingen iedere keer met plezier naar Esther en de paarden toe. Beide kinderen hebben veel geleerd en waren ook bijzonder trots om dit te laten zien. Beide kinderen gingen na het traject met Esther het leven met nog meer plezier en vertrouwen tegemoet. Al met al was het dus niet alleen voor de kinderen een bijzondere en waardevolle ervaring maar ook voor ons als ouders. Niet alleen hebben de kinderen uiteindelijk zich zelf beter leren kennen en leren vertrouwen, maar hebben ook wij als ouder meer inzicht in onze kinderen en onze invloed op onze kinderen. Wij zijn Esther en haar paarden dan ook zeer dankbaar voor deze bijzonder leerzame ervaring.

Rik Sieben

Eigenaar bij Sieben Advocaten, Sieben Advocaten

Een half jaar geleden zat ik er helemaal doorheen..
Toen ik de site van Esther gevonden had dacht ik meteen dit is wat ik nodig heb.
Ik kan ons zoontje helpen zonder medicijnen!!
Want dat was ons aangeraden nadat we vastliepen op school..Wij als ouders wilden dat NIET.
Maar konden ook niet verder want ons zoontje deed niets meer op school [7 jaar] Esther begreep meteen de noodzaak en konden diezelfde week al terecht
Doordat er meteen doorgevraagd werd op onze eigen verleden en die van de geboorte van onze zoon wist Esther meteen de gevoelige snaar te raken..
Ik mocht eerst aan de slag..En daar begon het avontuur.. Viento… zo dat was een EYEOPENER.. ik was nog geen minuut met hem en hij liet me voelen wat ik al jaren met me mee sleepte..gebukt ging,maar overeind bleef want dat moest maar gewoon van mezelf! Het is niet te verwoorden wat dat met je doet, maar meteen daarna ben ik anders gaan leren kijken om me heen, en naar ons zoontje.
Ook samen met ons zoontje de cref Methode circel gedaan wat bijzondere inzichten geeft waar ik sta en waar hij staat.
Ondertussen gaat het thuis al vele malen beter, in situaties die eerder gedoe opleverden
Ons zoontje is nu 5 keer geweest en leert dat hij mag zijn wie hij is en dat hij het niet alleen hoeft te doen en hulp mag vragen.
Nu ben ik sterker dan ooit en dat geeft kracht om tegen de wereld van labels en hokjes op te boksen! [niet aan mee doen] Wij zijn dankbaar deze inzichten met behulp van Esther en Anne onder de knie te krijgen zodat we samen heel ons gezin sterker en mooier liefdevoller enz enz van wordt.
Maar we zijn er nog niet, we komen gewoon met regelmaat heerlijk soms pijnlijk leren wat we te leren hebben!!

Ik zou zeggen leer en durf door de pijn heen te gaan dan kun je weer sterker verder..

Karin Kelders

ZZP'er in de Zorg

heel fijn om bij Esther en haar collega’s te mogen werken, de paarden zijn eerlijk en zuiver en laten me vooral naar mezelf kijken wat niet altijd makkelijk is..

Diana van de Louw

Deelgenomen aan een Workshop voor Ouders

Gisteren mijzelf een inspirerende workshop gegund bij ‘Ik hou van mij’ met Esther en haar paarden. De diepe innerlijke rust die Esther overgeeft en de wijsheid waarmede de paarden je spiegelen hebben mij positief verrast.

Klaas Kroot

Owner/managing director at Financieel Opleidingsinstituut (FOI), Opleidingsinstituut (FOI)

Onlangs heeft mijn 6-jarig zoontje een RDI sessie gedaan bij Esther. Hij voelde zich erg snel op zijn gemak bij Esther en de paarden. Bij de laatste sessie had hij moeite om afscheid te nemen. Nu kijken wat RDI van invloed heeft op zijn zwemlessen. We houden je op de hoogte Esther, bedankt en succes met “Ik hou van mij”!

Suzaine Pullen

Onderwijzeres bij Herman Broeren school en medewerkster bij Passion Cuisine

Gecoached door Esther met paarden op een locatie in Bennekom.

Ongeveer een half jaar geleden vertelde een vriendin van mij dat ze de opleiding tot Systemisch Paardencoach deed en dat ze daarvoor op zoek waren naar gastcliënten. Ik was al bekend met deze manier van werken en heb mijzelf dan ook direct opgegeven. Wetend dat dit best confronterend kan zijn. In mijn opleiding Theologie had ik al behoorlijk leren reflecteren op mijzelf en door de gebeurtenissen in mijn leven was ik al een tijd bezig met persoonlijke ontwikkeling. Eerst voor mijzelf en later ook met externe hulp. Echter, wat er in de bak tijdens mijn sessie gebeurde ging alles ver te boven! via de reservelijst werd ik ineens gebeld of ik die week nog kon deelnemen. Ik heb direct alles in mijn agenda verschoven om deze kans aan te pakken. Met de vraag waarom ik geen verbinding kon maken of hoe maak ik ‘echt’ verbinding met mensen, stapte ik de bak in en heb ik mijzelf helemaal gegeven. Ik heb geheel geen ervaring met paarden, maar heb alles open ontvangen en over me heen laten komen om alles er uit te halen wat er in zat!

Er is veel gebeurd. 2 Ervaringen blijven mij het meest bij. De eerste was dat ik in het verleden had ontdekt dat ik over mijzelf geloofde dat ik er niet toe deed. Op het moment dat ik dit uitsprak, draaide het paard zich om en liep in één streep naar mij toe en legde zijn hoofd op mijn schouder. Waarmee hij/zij voor mij zei: “Thomas, dat mag je niet zeggen, dat is niet waar! Je mag er wel zijn!” Iets wat ik ‘wel weet’ maar waar ik vaak aan twijfel. Mensen, psychologen of therapeuten kunnen dit zeggen, maar als een paard dit ‘zegt’ dan komt het zo veel dieper aan dan al het andere…. Zo indrukwekkend!

De 2e misschien nog wel meest indrukwekkende moment was het moment dat er een opstelling werd gemaakt in de bak. Met de eerste representant had ik geen klik of connectie, maar toen mijn vriendin in de bak stapte, gebeurde er iets. De momenten daarop volgend waren adembenemend. Hier ontdekte ik wat het is om even verbinding te hebben met mijzelf. Iets waar ik al jaren naar op zoek was. Vanuit de verbinding met mijzelf kon ik de verbinding aan gaan met anderen.

Deze ervaringen hebben mijn leven voorgoed veranderd! Het lijkt wel alsof voor het eerst de verandering van binnen uit kwam en mijn hele zijn veranderde. Als ik het probeer te vertellen aan anderen gebruik ik vaak het voorbeeld van een superhelden film (Spiderman, Daredevil oid.) Op het moment dat zij ‘veranderen’ in held zie je vaak zo’n filmshoot dat er binnen in hun iets gebeurd en dan door hun hele lichaam/bloedsysteem schiet en hun geheel veranderd. Zo voelde dit ook. In de bak, en in de weken er na…

Kortom een ervaring die ik voor geen geld had willen missen en heel veel mensen aanraad!
Het zal vast niet mijn laatste ervaring in de bak zijn. Er is al veel veranderd, maar ben er nog niet! Het leven is blijven werken aan je zelf, in afhankelijkheid van mijn Maker, die alles gebruikt ten goede!

Thomas (32 jaar)

Kerkelijk werker/jongerenwerker

Ik heb mezelf een inspirerende, grensverleggende workshop-dag gegund bij ‘Ik hou van mij’ met Esther Krieken en haar lieve paarden.
Zeker als je weet dat ik eigenlijk niet veel met dieren heb en bang ben van honden en nog nooit een paard geaaid heb.
Geleerd dat ik nog beter mijn grenzen mag aangeven. De dag gaf mij rust en vertrouwen en dat ik nog meer mezelf mag zijn. Ik vond het fijn dat ik me vertrouwd voelde met 2 van de 3 paarden, hele overwinning en wonderlijk gevoel. Esther gaf mij aan dat ik al goed op weg was om van mezelf te houden (rouwproces) en mag vertrouwen dat het goed gaat komen. Het contact met Esther, de andere workshop-deelnemer, was heel fijn en open. Als tip kreeg ik mee: Onze leidmerrie kan alleen goed voor onze kudde zorgen, als zij goed voor zichzelf zorgt –> mooi en waar
Dank je Esther x
PS. Ook een lekkere goed verzorgde buitenlunch, dankjewel aan de ouders van Esther.

Lilian van der Krabben

Een zeer leerzame en inspirerende dag gehad bij Esther en haar paarden.

Esther van den Bergh

Share This