boy-447701_1920

Lees onderstaand 10 zeer waardevolle tips, die je kunt volgen wanneer je merkt dat je kind het moeilijk heeft, of niet lekker in z’n vel zit.

  1. Erken dat je kind het moeilijk heeft. Praat er samen over zonder er een oordeel over te hebben. Dit is heel belangrijk voor een kind; er mogen zijn, zoals hij of zij is.Benoem gerust dat je het lastig vindt als ouder om met zijn of haar gevoelens en/ of gedrag om te gaan, maar dat je er geen problemen mee hebt om wie hij of zij is.
  2. Probeer er samen achter te komen wanneer het ontstaan is. Wellicht is hier een ingrijpende gebeurtenis geweest (waarbij ingrijpend voor iedereen een andere betekenis heeft, houd daar rekening mee!). Is dit niet te achterhalen, accepteer dat dan voor dat moment.
  3. Praat samen over dingen die wel heel goed gaan. Vraag hiernaar bij het kind en vul het in eerste instantie niet voor hem of haar in. Laat ze zelf nadenken, dit heeft zoveel meerwaarde dan wanneer iemand anders ermee komt.
  4. Dingen die goed gaan, ga je samen verkennen. Stel vragen als: wat maakt dat je dat zo goed kunt, dat het daar zo goed gaat, wat doe je dan, hoe doe je dat dan, waar maak je evt. gebruik van, welke eigenschappen heb je daar voor nodig, welk gevoel krijg je daarbij en waar voel je dat dan, enz.?
  5. Ken je iemand, waarvan je vindt dat hij of zij wel goed is in wat jij zo lastig vindt? Daarbij kun je vragen stellen, zoals: wat zie je hem of haar dan doen, hoe doet diegene dat, welke eigenschappenheeft hij of zij dat dit zo goed gaat, waar maakt men gebruik van, hoe doet zijn of haar lichaam dan, wat zie je aan het uiterlijk van diegene, wat voor indruk maakt dat op jou, wat zou jij daarvan kunnen leren, enz.?
  6. Denk samen in oplossingen! Laat je verbazen over wat voor creativiteit er schuilgaat in je kind. Echt, ze komen met antwoorden waar je versteld van zult staan en die je zelf nooit had kunnen bedenken.
  7. Hou vol!!! Zeker wanneer je kind niet zo’n prater is. Geef het de tijd en de ruimte en dwing het niet af. Ze komen ook naar jou toe, als ze daar behoefte aan krijgen. Als jij ze maar toestaat dit in hun eigen tempo te laten doen.
  8. Als je kind (of jijzelf) het nu echt heel moeilijk vindt om te praten, bedenk dan een andere manier van communiceren. Teken, klei, ga naar een zandbak, de bossen, speel met water, neem je huisdier op schoot of ga ermee wandelen. Vaak helpt het ook om even geen oogcontact te hebben. Wanneer een kind “ bezig” is met iets, praat het vaak ook wat makkelijker. Kijk en observeer hoe je kind reageert en houd hier rekening mee. Vaak zul je merken dat je jezelf of wellicht je partner herkent in het gedrag van je kind. Dit is heel logisch en soms kan dit ook confronterend zijn.
  9. Benoem wat je zelf voelt, ervaart, denkt, ziet, hoort, ruikt en proeft. Vertel wat het met jou doet dat je kind zich niet zo lekker voelt.
  10. Geef antwoord op zijn of haar vragen, hoe moeilijk of confronterend soms ook. Ga ze niet uit de weg. En ja, soms zul je merken dat jij als ouder ook wat te doen hebt…ga maar eens bij jezelf na hoe jij was als kind (en wellicht nu nog) en hoe jij omging (of omgaat) met tegenslagen, moeilijkheden, verlies, pesterijtjes, enz. enz. enz.

 

Het mooiste wat je je kind kunt geven, is erkenning. Hoor ze aan en leer ervan. Wij denken vaak dat we onze kinderen van alles moeten leren, vaak leren we meer van hun…

Deel hieronder je ervaringen. Zo kunnen we leren van elkaar. En deel ook dit bericht, bijvoorbeeld op je Facebookaccount. Zo kunnen nog meer mensen er hun voordeel mee doen.

Wil je tips om (nog) meer van jezelf te houden? Download dan mijn gratis eBook

Het eBook is naar je onderweg. Bekijk je inbox en bevestig je download.